loader

Ιατρείο

Σκοπός του Ιατρείου Πόνου

Σκοπός του Ιατρείου Πόνου είναι να βελτιώσει τη καθημερινότητα και τη ποιότητα ζωής των ασθενών που υποφέρουν από Οξύ, Χρόνιο και Σύνθετο πόνο.

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στους 4 ανθρώπους παγκοσμίως πάσχει από κάποια μορφή πόνου επηρεάζοντας έτσι αρνητικά τη διάθεση, τον ύπνο, τη μνήμη και τη συγκέντρωση , την εργασία και κοινωνική ζωή καθώς και τις προσωπικές σχέσεις των ασθενών αλλά και της οικογένειας τους. Στη κλινική πράξη το μεγαλύτερο ποσοστό ασθενών που προσέρχονται στο Ιατρείο Πόνου εμφανίζουν έντονο επίμονο πόνο διάρκειας μεγαλύτερης των 3 μηνών.

Η Διαχείριση του Πόνου πολλές φορές αποτελεί σύνθετη διαδικασία γι’ αυτό και η αντιμετώπιση του πρέπει να γίνεται από Ειδικό Ιατρό σε συνεργασία με νοσηλευτή, φυσιοθεραπευτή ή ακόμη και ψυχολόγου σε κάποιες περιπτώσεις.

Αναισθησιολόγος Γιατρός

Τι είναι ο πόνος

Στη πραγματικότητα είναι πολύ δύσκολο να ορίσουμε τι ακριβώς είναι ο Πόνος ωστόσο η Διεθνής Ένωση Μελέτης του Πόνου (IASP) παραθέτει τον εξής ορισμό: «Μια δυσάρεστη αισθητική και συναισθηματική εμπειρία που σχετίζεται, ή μοιάζει με αυτήν που σχετίζεται με πραγματική ή πιθανή βλάβη των ιστών» και επεκτείνεται με την προσθήκη 6 βασικών σημείων.

  • Ο πόνος είναι πάντα προσωπική εμπειρία που επηρεάζεται σε διάφορους βαθμούς από Βιολογικούς, Ψυχολογικούς και Κοινωνικούς παράγοντες.
  • Ο πόνος και η αλγαισθησία (nociception) είναι διαφορετικά φαινόμενα. Μόνο η δραστηριότητα των αισθητικών νευρώνων δεν αρκεί για να δικαιολογήσει τον πόνο.
  • Μέσα από τις εμπειρίες της ζωής τους, τα άτομα μαθαίνουν την έννοια του πόνου.
  • Η αναφορά ενός ατόμου για μια εμπειρία ως πόνο πρέπει να γίνεται σεβαστή.
  • Αν και ο πόνος συνήθως εξυπηρετεί έναν προσαρμοστικό ρόλο, μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις στη λειτουργία και την κοινωνική και ψυχολογική ευημερία.
  • Η λεκτική περιγραφή είναι μόνο μία από τις πολλές συμπεριφορές που εκφράζουν πόνο∙ η αδυναμία επικοινωνίας δεν αναιρεί την πιθανότητα ότι ένας άνθρωπος ή ένα μη ανθρώπινο ον βιώνει πόνο.


Στο Ιατρείο μας ο Ιατρός θα ακούσει με προσοχή το πρόβλημα σας και αφού λάβει υπόψιν το ιστορικό, φυσική εξέταση και τις εργαστηριακές εξετάσεις θα οργανώσει μαζί σας το κατάλληλο πλάνο θεραπείας.

Δίνουμε μέγαλη έμφαση στην στενή συνεργασία μεταξύ ιατρού και ασθενή σε όλη τη διάρκεια της φαρμακευτικής τους αγωγής επικοινωνώντας εβδομαδιαίως (follow up), δίνοντας συμπληρωματικές οδηγίες αποσκοπώντας στην βέλτιστη διαχείριση του πόνου.